Тайни на доброто пазаруване на Черен петък

Разни

Черният петък е традиционното начало на празничния сезон за пазаруване. Претъпкани молове и да останете залепени за лаптопа си, за да не пропуснете бързи разпродажби само онлайн. Очаква се средният купувач да похарчи 1000 лева за празнични покупки тази година.

Търговците на дребно ще направят всичко възможно, за да получат своето.  Черен петък е една тактика, използвана от търговците на дребно, за да накарат купувачите да харчат повече.  Някои са явни, други са незабележими, но всички те са насочени към увеличаване на продажбите. Разбирането на тези доказани тактики ще ви помогне да останете в рамките на бюджета и да получите най-добрите сделки през този празничен сезон. 

Ключът към успешната промоция е правилният промоционален асортимент. „Черен петък“ се превърна в традиционен ден на понижаване на цените във всички магазини, което означава, че конкуренцията за вниманието на купувачите в дните на разпродажби ескалира до краен предел.

Домакинските уреди, осветителни тела, полилеи, таблети и електроника са най-търсени сред купувачите в Черния петък. Тези категории представляват над 40% от вътрешния трафик на уебсайта True Black Friday миналата година. Търговците на дребно на тези продукти ще трябва да опитат повече от другите, за да привлекат купувач в сайта си. Организаторите на акцията препоръчват да залагате на най-продаваните марки. В същото време не е необходимо да се прави отстъпка до 90% – например, в случай на продукти на Apple и Samsung, намаление на цената дори с 15-20% ще привлече купувачи.

В сегмента на облеклото, който също е много търсен през периода на Черен петък, отстъпките традиционно са по-високи, отколкото при домакинските уреди и електрониката, така че няма да работи да се привлече купувач с 10% намаление на цената – често купувачите получават такъв стандарт отстъпка или при първа поръчка, или при абонамент за фирмени новини. Това не е причината купувачите да чакат Черния петък. Организаторите на “Истински черен петък” препоръчват на модните търговци да заложат на популярни модели.

„Категорично не препоръчваме организиране на склад от извънсезонни стоки“.

– Изкушението да запълниш витрината с бански с 90% намаление през зимата може да е голямо, но подобни намаления едва ли ще привлекат купувачи. Малко хора купуват ски през лятото и не трябва да очаквате бум в продажбите на извънсезонни стоки през ноември. Също така не ви съветваме да пускате за продажба остатъчни стоки с бавно движещи се размери – маратонки с размер 48, дори и да не ви носят трафик с колосална отстъпка.

Решението на проблема ще бъде внимателният подбор на промоционалния асортимент – в миналогодишните колекции можете лесно да намерите основни неща, за които търговецът може безболезнено да направи висока отстъпка. Към тях трябва да добавите хитове от новата колекция с относително малки отстъпки, както и популярни класики. Освен това е важно продавачите да запомнят, че ако има ограничено количество стоки в продажба, купувачът трябва да бъде информиран, за да се избегнат недоразумения и негативизъм.

Организаторите съветват продавачите на стоки за бита допълнително да вземат няколко предложения за отстъпка за новогодишни стоки – декорации, декор, ястия.

Трябва ли да вярваме на намаленията в Черния петък?

Но заслужава ли си вниманието Черният петък? Медуза, позовавайки се на изследване на нобеловия лауреат Ричард Талер, пише, че хората често купуват нещо просто заради отстъпка. Тоест човек е по-склонен да вземе продукт в магазин, където е обявена отстъпка за него, отколкото в друг, където същият артикул струва същата, но без намаление. Това се използва активно от търговците.

Как да не се заблудим

Експертите съветват да не бързате с покупката и не забравяйте да проверите цената, сравнете я с тази, която е била преди началото на продажбата. За да направите това, трябва да разгледате цената на продукта, който ви интересува, в магазина няколко седмици или поне дни преди началото на отстъпките – сега това може лесно да се направи онлайн.

Освен това трябва да сравните цената с цената на същия продукт в други магазини.

Как да купувате правилно в Черен петък в онлайн магазин за осветителни тела DreamLiving.bg

Създайте ясен списък за пазаруване. По този начин получавате това, от което се нуждаете и избягвате ненужните отпадъци.

Създайте напомняне. Когато решите продуктите, които ви интересуват, задайте си напомняне на вашия смартфон, за да не пропуснете началото на продажбите.

Не се суете и се придържайте към списъка, особено ако не купувате от онлайн магазин – не грабвайте всичко, което е близо.

Пазете се от измамници. Черният петък е страхотно време за нечестни хора: тези дни се появяват фалшиви „официални“ сайтове или се пускат изскачащи прозорци, които ви подканват да въведете информация за банковата карта, за да увеличите отстъпката.

Rate article
EvroProekti.net - финансиране по европроекти, оперативни програми
Add a comment

Blue Captcha Image
Refresh

*