Тайни на доброто пазаруване на Черен петък

Разни

 

Ключът към успешната промоция е правилният промоционален асортимент. „Черен петък“ се превърна в традиционен ден на понижаване на цените във всички магазини, което означава, че конкуренцията за вниманието на купувачите в дните на разпродажби ескалира до краен предел.

 

Домакинските уреди, осветителни тела, полилеи, таблети и електроника са най-търсени сред купувачите в Черния петък. Тези категории представляват над 40% от вътрешния трафик на уебсайта True Black Friday миналата година. Търговците на дребно на тези продукти ще трябва да опитат повече от другите, за да привлекат купувач в сайта си. Организаторите на акцията препоръчват да залагате на най-продаваните марки. В същото време не е необходимо да се прави отстъпка до 90% – например, в случай на продукти на Apple и Samsung, намаление на цената дори с 15-20% ще привлече купувачи.

 

В сегмента на облеклото, който също е много търсен през периода на Черен петък, отстъпките традиционно са по-високи, отколкото при домакинските уреди и електрониката, така че няма да работи да се привлече купувач с 10% намаление на цената – често купувачите получават такъв стандарт отстъпка или при първа поръчка, или при абонамент за фирмени новини. Това не е причината купувачите да чакат Черния петък. Организаторите на “Истински черен петък” препоръчват на модните търговци да заложат на популярни модели.

„Категорично не препоръчваме организиране на склад от извънсезонни стоки“.

– Изкушението да запълниш витрината с бански с 90% намаление през зимата може да е голямо, но подобни намаления едва ли ще привлекат купувачи. Малко хора купуват ски през лятото и не трябва да очаквате бум в продажбите на извънсезонни стоки през ноември. Също така не ви съветваме да пускате за продажба остатъчни стоки с бавно движещи се размери – маратонки с размер 48, дори и да не ви носят трафик с колосална отстъпка.

 

Решението на проблема ще бъде внимателният подбор на промоционалния асортимент – в миналогодишните колекции можете лесно да намерите основни неща, за които търговецът може безболезнено да направи висока отстъпка. Към тях трябва да добавите хитове от новата колекция с относително малки отстъпки, както и популярни класики. Освен това е важно продавачите да запомнят, че ако има ограничено количество стоки в продажба, купувачът трябва да бъде информиран, за да се избегнат недоразумения и негативизъм.

Организаторите съветват продавачите на стоки за бита допълнително да вземат няколко предложения за отстъпка за новогодишни стоки – декорации, декор, ястия.

 

Трябва ли да вярваме на намаленията в Черния петък?

Но заслужава ли си вниманието Черният петък? Медуза, позовавайки се на изследване на нобеловия лауреат Ричард Талер, пише, че хората често купуват нещо просто заради отстъпка. Тоест човек е по-склонен да вземе продукт в магазин, където е обявена отстъпка за него, отколкото в друг, където същият артикул струва същата, но без намаление. Това се използва активно от търговците.

Как да не се заблудим

Експертите съветват да не бързате с покупката и не забравяйте да проверите цената, сравнете я с тази, която е била преди началото на продажбата. За да направите това, трябва да разгледате цената на продукта, който ви интересува, в магазина няколко седмици или поне дни преди началото на отстъпките – сега това може лесно да се направи онлайн.

Освен това трябва да сравните цената с цената на същия продукт в други магазини.

Как да купувате правилно в Черен петък в онлайн магазин за осветителни тела shop.polarislighting.bg

Създайте ясен списък за пазаруване. По този начин получавате това, от което се нуждаете и избягвате ненужните отпадъци.

Създайте напомняне. Когато решите продуктите, които ви интересуват, задайте си напомняне на вашия смартфон, за да не пропуснете началото на продажбите.

Не се суете и се придържайте към списъка, особено ако не купувате от онлайн магазин – не грабвайте всичко, което е близо.

Пазете се от измамници. Черният петък е страхотно време за нечестни хора: тези дни се появяват фалшиви „официални“ сайтове или се пускат изскачащи прозорци, които ви подканват да въведете информация за банковата карта, за да увеличите отстъпката.

 

Rate article
EvroProekti.net - финансиране по европроекти, оперативни програми
Add a comment

Blue Captcha Image
Refresh

*